Dvě pily WM4000 nahradí čtyři LT40 a výrazně zvýší produkci

 

Český výrobce řeziva popisuje 20 letý růst firmy postupným přidáváním jedné pily LT40, dokud nepřešel na průmyslové Wood-Mizer pily.

“Před 20 lety jsme zakoupili naši první pilu - Wood-Mizer LT40,” vzpomíná Miroslav Čekal z České republiky. “Postupně jsme během následujících let kupovali další a nakonec jsme měli šest denně běžících pil LT40.”

 

 


Miroslavova firma je výborný příklad toho, jak může pila neustále růst, podle potřeby investovat a zvyšovat výrobní kapacitu bez přílišného rizika najednou. I přesto, že měla firma v provozu šest pil, Miroslav nakonec zjistil, že stále potřebuje zvýšit produktivitu. A tak se rozhodl povýšit na pilu Wood-Mizer WM4000.

“Ta nahradila dvě LT40 a efektivita se zvýšila,” říká Miroslav.

Dokonce po zavedení nové průmyslové pily pokračoval růst objednávek a tak nedávno pocítil potřebu přidat další pilu WM4000 pro ještě větší zvýšení produktivity.

 

 

 

 

 

“Řežeme hlavně kmeny dubu a topolu. Vyrábíme topolová prkna pro výrobce rakví a nějaké dubové řezivo pro stavební průmysl, hlavně na export a tento trh rychle roste,” poznamenává Miroslav.

“Chtěli jsme koupit další pilu WM4000, ale problém byl v tom, že naše výrobní hala byla postavena takovým způsobem, že bylo nemožné nainstalovat typickou konfiguraci WM4000. Potřebovali jsme stroj s úplně obráceným tokem dřeva,” říká pan Čekal.

Miroslav se obrátil na zástupce Wood-Mizer v České republice, zda by nebyl nějaký způsob, jak by firma Wood-Mizer mohla zařízení téhle výzvě přizpůsobit nějakým zákaznickým řešením. “Už od chvíle co provozujeme naši první pilu LT40 jsme nezískali jen skvělý stroj, ale také nejlepší servis. V zastoupení Wood-Mizer byli vždy k dispozici pohovořit s námi telefonicky nebo nás osobně navštívit pro zaškolení nebo radu. Takže jsem si byl jist, že se na ně mohu s tímto problémem obrátit,” říká.
A nezklamal se. Inženýři Wood-Mizer pracovali na tom jak vyřešit prostor a otázky toku materiálu v Miroslavově budově a vytvořili pilu ušitou pro jeho potřeby. “Wood-Mizer přizpůsobil pilu WM4000, aby vyhovovala požadavkům našich předpokladů, takže byla postavena s obrácenou manipulací s kmenem speciálně pro nás.” Spolu s WM4000 objednal Miroslav omítačku EG300 pro další zlepšení kapacity výrobní linky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tyto změny přinesly vyšší úroveň výroby, v jakou Miroslav doufal. “Teď vyrábíme měsíčně 1500 kubíků řeziva,” říká pan Čekal. “Každá ze dvou pil WM4000 nařeže 500 kubíků a dalších 500 kubíků vyrobí dvě pily LT40 stále v provozu.”

Přechod na průmyslové pily má také za následek podstatné úspory pracovní síly, nákladů na pilové pásy a nižší náklady na údržbu. “Kvůli zavedení dvou WM4000 poklesl počet zaměstnanců v pilařském oddělení z 10 jen na šest. A máme nyní menší spotřebu pilových pásů, menší spotřebu náhradních dílů a méně odpadu. Naše spotřeba energie zůstala skoro stejná,” vypočítává Miroslav.

Miroslav Čekal je velice spokojen s těmito přínosy ve firmě a dokonce teď přemýšlí o dalších strojích , které by mohl doplnit, aby si udržel trh. “Naše stroje vždy pracují 10 hodin denně a není pro ně problém pracovat déle, ale prostě nechceme pracovat 16 hodin denně!” Je ale přesvědčen, že další upgrade strojového parku bude zase stroj z rostoucí řady průmyslových pil Wood-Mizer.

 

 

 

 

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!