Farmář v Británii využívá pilu LT20 k zvýšení zisku farmy

Autor: Wood-Mizer, Europe

Sawmilling at Grange Farm in North Yorkeshire

 

Henry Brown pracoval na Grange Farm se svým otcem a teď je jejím jediným vlastníkem v obci Rosedale Abbey už přes 20 let. Na 300 akrech půdy nacházející se v srdci národního parku North York Moors, chovají Henry a jeho žena 400 ovcí, 1200 prasat a také koně a spravují dvě rekreační chalupy B&B a věnují se byznysu se dřevem.

"Mám takový různorodý popis práce," směje se Henry. "Ať je to správa těch chalup, věci kolem farmy nebo práce se dřevem, každý den je jiný!" Nicméně, tahle rozmanitost udržuje rentabilitu farmy, a tak tomu vždy nebylo.

"Když jsem byl mladý, můj ideál byl trávit své dny farmařením, jezdit kolem na čtyřkolce a na traktoru, to vše se mi zdálo jako velká zábava," vzpomíná Henry. "Jenže pak máte ženu a děti! A náhle člověk zjistí , že horská farma nepřináší ten zisk, jaký rodina potřebuje."


Henry and his wife manage 300 acre farm


There are 1200 pigs on the farm


Grange Farm in North Yorkeshire


Někdy kolem roku 2000 se Henry a jeho žena začali poohlížet po nějakém doplňku k farmaření jak zvýšit svůj zisk.

"Rentabilita je při farmaření obecný problém, zcela jistě v těchto oblastech," říká Henry. "Mám dva nebo tři přátele, kteří také museli svůj záběr rozšířit – jeden do kovovýroby a další do práce s kamenem. Chtěl jsem, abych měl jistotu, že když se pustím do něčeho jiného, že to budu dělat rád a ne proto, že to dělat musím." Manželka Jane vždycky chtěla provozovat B&B rekreační chalupu. Společně předělali starou stodolu na pěkný penzion, který pronajímají lidem, kteří se chtějí dostat pryč ze shonu městského života. Zkratka B&B vznikla z anglického spojení bed and breakfast (postel a snídaně).


B&B cottage at the Grange Farm

Henry se vyučil lesnictví na blízkém hradu Howard a rozhodl se, že by se mohl pustit do výroby dřeva. Během školení pracoval rok s pilou Wood-Mizer LT40. Tak se obrátil na firmu Wood-Mizer, aby získal pilu, se kterou by mohl začít, s výhodným rozpočtem. Výsledkem byla nikoli základní pila, ale výkonnější LT15.


The first sawmill at the farm was the Wood-Mizer LT15


"Lidé jsou šokováni, když vidí, co ta pila dokáže vyprodukovat," říká Henry. "Bylo dobré začít s pilou jako je LT15 a dostat se na trh, bez nutnosti utratit spoustu peněz a přitom nevědět jestli se vrátí. Začali jsme pomalu, jen zpracovávat nějaký dub pro lidi v místě. A od té doby to podnikání roste."


The LT15 opened up the marketplace without big investment

Je náročné se na trh se dřevem dostat, protože zavedené pilařské firmy mají často své velice věrné zákazníky. Henry své služby specializoval na poradenství a dodávky o víkendech a je přístupný zkusit cokoli, aby splnil přání zákazníka.

"Objevuje se před námi spousta různých projektů, které je třeba realizovat," říká Henry. "A my nikdy neřekneme, 'Ach, to udělat nepůjde.' Mám rád skutečné výzvy!"


Henry at log stock

 

"Máme rozmanitou základnu klientů, mám je rád všechny – od stavitelů, architektů, zahradních architektů po všelijaké víkendové nadšence pro práci se dřevem." Zákazníci přicházejí, prohlédnou si kmeny, které má Henry na skladě a probírají se nasušeným řezivem, aby našli dokonalý kus, který hledají pro dokončení svých plánů.

"Byl tu jeden mladík, který přišel a neobjednal velký kus jasanu – to není nic neobvyklého," líčí Henry. "Byly to proužky 10mm krát 75mm… Stavěl model kocábky! Ohýbá a proplétá ten jasan kolem."

75% dřeva, které Henry zpracovává je dub, k tomu modřín a bříza bělokorá.


Henry at timber stock


"Většina zákazníků chce vědět odkud pochází dřevo na jejich dveře, okna nebo zahradní nábytek," říká Henry. "Jako zdroj máme rádi místní dřevo. Například jsem získal překrásný kus javoru, který byl určen k k rozštípání a spálení, ale já ho pořezal. To dřevo mělo úžasnou kresbu s úžasným charakterem. Tady nebyl žádný odpad."

Po několika letech se Henry rozhodl přejít na větší pilu, mobilní LT20.

"Chtěl jsem začít to podnikání více rozjet," vzpomíná Henry. "Měl jsem stádo Aberdeen-anguského skotu, které bylo ročně šest měsíců doma a nevytvářelo žádný velký zisk. Zvážil jsem to a rozhodl se raději rozšířit své podnikání se dřevem. Prodej stáda mi dovolil získat pilu LT20, a ta určitě přináší větší roční zisk než přinášelo to stádo krav."


After several years Henry upgraded to LT20 mobile sawmill


Sawing with LT20 sawmill

"Byl jsem schopen vyrazit ven a mobilní pilařství k povznesení podnikání dost pomohlo," vysvětluje Henry. "Nejsme na hlavním silničním tahu, takže ta schopnost řezat přímo na místě nám udělala jméno. Také jsme vylepšili naše webové stránky a to pronikavě pomohlo. V tom loňském roce jsem byl ohromen, kolik práce jsme měli!"

Přidání sušárny k vysušení dřeva pro interiérové projekty pomohlo rozšířit nabídku zákazníkům.


The kiln dryer


Dried timber


"Moje láska je provádění malých interiérů a exteriérů; tam vidím kam se obor za ty roky dostal," říká Henry. "To je oblast, kterou bych rád dál rozvíjel – ukazovat dřevo jaké skutečně je, jeho přirozený vzhled. Fantastická věc je, že s tímto typem pily to můžete udělat. Existuje spousta úhlů pod kterými můžete kus dřeva pořezat. Pro svatby řežeme šikmé talíře, protože můžeme kmen zvednout a řezat z něj plátky."


Project - bench


Project - a bench with a canon


Project - garden furniture


Project - gate


Project - cookies


Project - table


Jak se podnikání rozšiřuje, zvažuje Henry najmout někoho, kdo by se pro něj na plný úvazek staral o farmu, uvolnil by mu tím ruce pro dřevo, které je jeho vášeň.

Těm co mají zájem dělat to co dělá on, svěřuje následující radu – "Jestliže se chystáte koupit a provozovat pilu, uvědomte si směr, kterým se chcete dát. Když jsem začínal já, zaměřili jsme se na dub, nic jiného." Zmiňuje se, že i když dostávaly žádosti, odmítali práci na tradičním farmářském oplocení pro dobytek a práci na podlahách, ale zaměřili se na růst podnikání na jejich „parketě“ - na projektech šitých na míru pro speciální zákazníky.



Henry with timber


Více informací: www.grangefarmtimber.com

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!