Pily a dřevozpracující zařízení Wood-Mizer pomáhají v rozvoji švédského dřevařského průmyslu

Wood-Mizer Sawmills and Woodworking Equipment Help Advance Swedish Wood Industry

 

Švédsko je země s bohatou tradicí zpracování dřeva a úctou k lesům, které pokrývají dvě třetiny země. S lesy správně udržovanými má průmysl zpracování dřeva vedoucí pozici ve švédské ekonomice. Řada lesníků, pilařů a zpracovatelů dřeva spoléhá na zařízení Wood-Mizer, které pomáhá jejich majitelům provozovat úspěšné podnikání v oboru po celém Švédsku.

 

Šikovná dřevěná vejce z Jämtlandu

V Persåsen každý zná Wiknersovi, kteří spravují turistické letovisko a provozují dřevozpracující firmu nabízející různé dřevěné výrobky. V současnosti řídí firmu bratři David a Mattias, ale byl to jejich otec Leif, který v ní začínal v sedmdesátých letech inspirován krásou lesů obklopujících jeho rodnou vesnici. Jejich firma Wikners i Persåsen nabízí vše ze dřeva – od originálních stolů, židlí a postelí po lampy, hračky, poháry a fotorámečky, nicméně symbolem firmy a vlajkovou lodí mezi výrobky je kohout s dřevěnými vejci.

 

 

“Mám rád řemeslně vyrobená dřevěná vejce, protože symbolizují začátek života. Mojí specialitou je škála uměleckých ztvárnění vajec. Jsou různých velikostí, barev, vzorů, návrhů a tvarů. Nacházím stovky nápadů jak vyjádřit mé umělecké vize – dělám je s použitím různých druhů dřeva a představuji je v různých uspořádáních, třeba jako napůl otevřené vejce se semenem uvnitř znázorňujícím znovuzrození přírody. Nejsou to jen nahodilé výrobky, protože všechny varianty mají svá jména a jsou představeny v katalogu,” vysvětluje Leif.

 

 

David zdědil vášeň pro dřevo od svého otce Leifa a pokračuje a plně se realizuje prací tímto způsobem v jejich rodinné firmě. Dokonce ačkoli Wikners i Persåsen zaměstnává jen 10 pracovníků, řídí svou firmu chytře a pružně. David investoval do různého dřevozpracujícího zařízení, aby byli schopni uspokojit nejrůznější požadavky svých zákazníků. “Ve firmě využíváme všechny druhy nástrojů – standardní ruční nářadí, elektrické a strojní nástroje a rovněž další moderní řezné vybavení jako jsou laserové přístroje. Máme také tvarovačku Wood-Mizer CNC 5003, na které můžeme rychle udělat řadu složitých tvarů a vzorů. Ta je obzvlášť užitečná, když chceme opakovat přesně nějaký náročně propracovaný výrobek bez zásahu ruční práce našich dělníků,” říká David.

 

 

Pilařská linka v Torsåkeru

Lars a David Virenovi z Torsåkeru pracují spolu v malé rodinné firmě s názvem Woodab. Lars pracuje se dřevem více než 25 let a jeho syn David otevřel svoji dílnu jen před pár lety, aby mohl doplnit škálu výrobků svého otce. Lars teprve nedávno přešel z pily Wood-Mizer LT40 na pilu LT70. Prohlašuje, že to bylo dobré rozhodnutí, protože pila LT70 je silnější, rychlejší a umožňuje výrobu většího objemu. David je rád, že může rozšířit produkci firmy přidáním vodorovné rozmítací pily Wood-Mizer HR115 a srovnávačky/tvarovačky MP360. Jsou dokonalým příkladem rodinné firmy, ve které otec předává své znalosti a zkušenosti svému synovi. “Užívám si práci se svým otcem venku, blízko přírody,” říká David.

 

 

Rozdělili si práci mezi sebe, takže Lars se mohl zaměřit na řezání kmenů na pile LT70, zatímco David zpracovává materiál na pile HR115. V konečné fázi výroby využívá David svoji srovnávačku/tvarovačku MP360 k výrobě všech tvarů a profilů požadovaných zákazníky. “S tímto rozdělením práce můžeme výrobní proces urychlit a každý z nás se soustředí přesně na svoji část práce,” poznamenává David.

 

 

“Obvykle nabízíme našim zákazníkům typické stavební řezivo, nicméně dostáváme stále častěji speciální objednávky. Vypozoroval jsem, že zákazníci, kteří chtějí renovovat své staré domy, ponechávají jejich původní styl. S mojí 4 strannou srovnávačkou/tvarovačkou MP360 umím pro své zákazníky znovu vytvořit jakýkoli tvar, i když někdy je to docela náročné. Každý projekt přináší pro mě něco nového, něco se naučím a to je to co mám na práci se dřevem nejradši,” zdůrazňuje David.

 

 

Od vlastnictví mobilní pily k úspěšnému dealerství Wood-Mizer

Pro Kjella Larssona, švédského dealera Wood-Mizer ve Storviku v Gästriklandu, je dřevo přírodní a krásný materiál, se kterým je radost pracovat. Švédské lesy jsou na jihu s tvrdým a na severu s měkkým dřevem. Řada z nich jsou sklízené plantáže stromů, takže dřevo je využíváno udržitelně a odpovědně. Švédové používají dřevo jako stavební materiál po generace. Kjell v tom není výjimka – použil dřevo ke stavbě domu i garáže, stejně jako na řadu dalších užitečných předmětů do domu. “Bez pily Wood-Mizer by to nebylo možné,” říká Kjell.

 

 

“Pro Wood-Mizer jsem začal pracovat v roce 1992 a velice dobře si vzpomínám jak převratná byla první mobilní pila na švédském trhu. Předtím bylo pilařství založeno hlavně na těžkých a stacionárních kotoučových pilách, které byly neefektivní a spotřebovávaly spoustu energie. Bylo docela náročné přesvědčit tradiční pilaře k přechodu na pilové pásy s technologií tenkého zářezu. Nakonec to mělo cenu, když dnes švédští zákazníci spoléhají na výrobky a servis Wood-Mizer. Vždycky jsem pracoval na vybudování pevných obchodních vztahů se svými zákazníky. Mí zákazníci oceňují dobré služby, které nabízím – dostupnost náhradních dílů, službu ostření pásů, technické poradenství a další služby. Ve Wood-Mizer Švédsko mohou najít kompletní škálu výrobků pro skoro každý pilařský nebo dřevozpracující projekt,” zdůrazňuje Kjell.

 

 

“Lidé ve Švédsku si uvědomují že jsou obdařeni bohatými a krásnými lesy a vědí jak je chytře a odpovědně využívat. Pro mě jsou čisté lesy, hory a jezera skutečným darem přírody. S heslem “Přesně jako doma” můžeme si užívat lesy na volných procházkách, a sbírat borůvky a houby. Je tu jen jedna podmínka – musíme opustit les ve stejném stavu, v jakém jsme jej našli,” vysvětluje Kjell.

 

 

Inženýrská inovace pro dřevozpracující zařízení z Östersundu

Bo Mårtensson pracuje se dřevem celý svůj život. Zajímal se o práci se dřevem od chvíle, kdy vstoupil do dílny svého strýce jako malý chlapec, později pokračoval na svém vzdělání strojního inženýra. “Na počátku devadesátých let vyvinul řadu kompaktních a vysoce funkčních hoblovek/tvarovaček, které umožnily truhlářům produkovat jejich konečné výrobky ze dřeva rychle a bez námahy. Moje stroje jsou používány v malých a středně velkých provozech pro výrobu různých obkladů, prken, rámů a dalších věcí. Navíc, tato dřevozpracující zařízení jsou dostupná a velice snadno se obsluhují – proti dřívějšku to byla skutečná inovace v dřevozpracujícím průmyslu,” vzpomíná Bo.

 

 

“Jsem rád, že dřevozpracující stroje ze Švédska jsou nyní vyvíjena, vyráběna a prodávána pod logem renomované firmy jako je Wood-Mizer. Jelikož je to celosvětová výrobní společnost, mají pro výrobu moderní technologii, řadu distribučních kanálů a vynikající technickou podporu pro zákazníky. Společně můžeme nabídnout kompletní řadu dřevozpracujících strojů. Sdílením znalostí a zkušeností můžeme dosáhnout pozitivní přínos pro zpracovatele dřeva všech velikostí,” vysvětluje Bo.

 

 

Jako většina Švédů, i Bo je si vědom potenciálu lesů a přírodní krajiny v jeho zemi. Lidé zacházejí s lesy s respektem a obdivem při jejich využití jako cenného materiálu pro stavbu skoro čehokoli – od rodinných domů a nábytku až po malé předměty každodenní potřeby. “Dřevozpracující stroje Wood-Mizer jsou dokonalým řešením pro malé truhláře a tesaře,” říká Bo, sedíc ve svém květinovém domku, který si postavil s pomocí srovnávačky/tvarovačky Wood-Mizer MP260 a drážkovačky/srovnávačky/tvarovačky MP180, rovněž dřevo z osiky bylo získána v místě. “Vypadá to, že nynější heslo Wood-Mizer Z lesa do konečného tvaru se stalo skutečností, jak nabídka obsahuje celou škálu strojů pro výrobu konečného produktu – od pořezání kmene k dokončení na srovnávačce/tvarovačce.”

 

 

Wood-Mizer Švédsko CNC AB

Jako odpověď na rostoucí poptávku trhu po nových řešeních ve zpracování dřeva, Wood-Mizer v současnosti pracuje na moderní lince CNC strojů (Computer Numerical Controlled -počítačem číslicově řízené). Švédská divize Výzkumu a Vývoje Wood-Mizer už zkonstruovala stroj-prototyp CNC 5003, který je schopen rychle a čistě profilovat ploché materiály. “Je to 3 osé svislé tvarovací vřeteno s podtlakovým stolem pro přesné a opakovatelné operace tvarování na rovných dřevěných kusech,” vysvětluje Magnus Fransson, Projektový a Výrobní manažer Wood-Mizer CNC strojů. “Dodali jsme tyto stroje-prototypy v různých konfiguracích do několika firem ve Švédsku. Cílová skupina zákazníků, která by mohla CNC využít, jsou buď menší umělecké nebo řemeslnické dílny vyrábějící velice přesné vzory na dřevu nebo středně velké či větší výrobní firmy dodávající důmyslné stavební komponenty pro domy a stavby.”

 

 

Magnus pracuje jako inženýr od roku 2006. Vyžívá se v konstrukci a stavbě strojů, které podnikatelům pomáhají provozovat úspěšné podnikání. Je hrdý na nejnovější stroj CNC 5003 – “Vybavili jsme jej 12ti polohovým otočným upínáním pro řezné nástroje a řadičem Fanuc pro pokročilé operace hlavy a vřetena. Stroj může tvarovat ploché kusy s maximálními rozměry 300 x 150 cm, ty mohou být nejen z měkkého a tvrdého dřeva, ale také z plastu, pěny, hliníku, titanu nebo různých kompozitů,” zdůrazňuje Magnus. “CNC 5003 a další následné stroje z této řady dokonale doplní škálu zařízení Wood-Mizer přidáním dalších high-tech postupů k dokončovacímu procesu dřevěných výrobků.”

 

 

***

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!