Společnost Wilson Enterprises roste díky průmyslovému pilařskému systému Wood-Mizer WB2000

Autor: Olivia Eaker, Wood-Mizer

Společnost Wilson Enterprises roste díky průmyslovému pilařskému systému Wood-Mizer WB2000

 

Rodinná firma Wilson Enterprises se sídlem v Michiganu dodává od roku 1985 vysoce kvalitní dřevěné výrobky pro domácí dekorace, stavební a řemeslné projekty. Nedávno společnost investovala do průmyslového pilařského systému Wood-Mizer WB2000, aby mohla zpracovávat kmeny na své výrobky přímo ve firmě a zároveň nabízet své dřevěné výrobky v téměř 5 000 maloobchodních prodejnách po celých Spojených státech.

 

Wilson EnterprisesWilson Enterprises

 

Od úklidové čety k vlastnímu podniku

Gerry Wilson, majitel firmy Wilson Enterprises, je součástí pilařské a dřevařské komunity už od dětství. Ve 13 letech začal jako člen úklidové čety v místním dřevařském závodě, získal mnoho znalostí a úcty k dřevařskému průmyslu a věděl, že chce být dlouhodobě jeho součástí.

 

LogsLogs

 

V průběhu let Gerry založil společnost Wilson Enterprises a dále rozšiřoval své zkušenosti v dřevařském průmyslu ruční výrobou čerstvých věnců a věnců ze stálezelených dřevin a stavbou chatek po celém Michiganu. "Více než 20 let jsme zde provozovali firmu, která vyráběla stálezelené výrobky," řekl Gerry. "Vlastnil jsem stavební firmu a stavěli jsme chaty po celém Horním poloostrově. Vyráběl jsem také hodně řeziva na pero a drážku a využíval ho při stavbě chat. Začínali jsme výrobou potřeb pro řemeslníky. Pomalu se to rozrostlo na řezání produktů s neomítnutými hranami, dřevěných říms krbů a s přibývajícími lety jsme vyvinuli další výrobky s rozměrnými kusy dřeva a drážkou na pero."

PackagingPackaging
Andrea Operating SawmillAndrea Operating Sawmill

 

Z kmenů po konečné výrobky

"Všechno si tu děláme sami. Nakupujeme kmeny, pořežeme je, proženeme je následnou pilou, máme tu čtyři velké sušárny, takže vše se suší přímo u nás," řekl Gerry. "Tady vlastně všechno zpracováváme na hotový výrobek od začátku do konce."

 

Andrea WorkingAndrea Working

 

Vzhledem k tomu, že se nachází na Horním poloostrově, využívá společnost Wilson Enterprises všech přírodních zdrojů dřeva, které Michigan nabízí. "Téměř všechno naše dřevo pochází z Horního poloostrova v Michiganu a severního Wisconsinu," řekl Gerry. Při výběru dřeva společnost Wilson Enterprises obvykle nakupuje kmeny o průměru 20-91 cm. Jejich pila je schopna řezat kmeny až do délky 6,1 m, ale obvykle se přidržujeme délky kmenů mezi 2,4 m a 3,6 m.

Andrea on SawmillAndrea on Sawmill

 

Andrea Walechka, předák pilařů společnosti Wilson Enterprises, uvádí, že pro výrobu krbových obestaveb a rozměrných desek používají dřevo jako je červená a bílá borovice, bříza, javor, lípa, osika a cedr. "Je to opravdu dobré pracovní prostředí pro to, aby se člověk naučil pracovat rukama a věděl, jak od začátku do konce výrobek vzniká, protože to je od surového kmene přes vysušení v sušárně až po hotový výrobek, a je příjemné celý ten proces vidět," říká Andrea.

 

MachineMachine
wb2000 w logwb2000 w log
wb2000wb2000

 

Aby společnost Wilson Enterprises dokázala udržet krok s poptávkou po svých produktech, zakoupila průmyslový pilařský systém Wood-Mizer WB2000, který zahrnuje také šestihlavou rozmítací pilu, omítací pilu a zařízení pro manipulaci s materiálem. "Naše vybavení se v průběhu let rozšiřovalo, začínali jsme s velice malou pilou a nyní jsme přešli na průmyslovou pilu Wood-Mizer WB2000," říká Gerry. "Chtěli jsme pilu, která něco vydrží, a když jsme ji dostali, bylo vidět, jak je dobře stavěná. Tahle prostě přežije jakoukoli jinou pilu na trhu."

planksplanks

 

Firma  Wilson Enterprises zpracovává 28 až 35 metrů krychlových dřeva denně. "Tato pila nám pomáhá produkovat stálý tok dřeva a řeziva a opravdu pomáhá naší společnosti růst," řekl Gerry. "Servis od společnosti Wood-Mizer funguje opravdu dobře. Přijeli k nám do podniku a prošli s námi, co bychom mohli využít a co by pro nás nejlépe  fungovalo. Poté, co jsme pilu asi měsíc provozovali, se u nás zastavili a pomohli nám s problémy, které se vyskytly, co se týče zvládnutí softwaru a samotné funkce pily."

HR700HR700

 

Vedle průmyslové pily WB2000 vlastní společnost Wilson Enterprises také průmyslovou omítačku prken Wood-Mizer a horizontální pilu HR700. "Máme také opravdu pěknou šestihlavou následnou pilu, takže můžeme kmeny rozřezat na hranoly pomocí WB2000 a poté je rozřezat na prkna pomocí HR700. To opravdu pomáhá zefektivnit celý proces," říká Gerry. Vodorovná pila HR700 jim pomohla zvýšit produkci, protože díky šesti pilovým hlavám mohou nařezat 7 prken najednou. Jakmile řezivo opustí pilu, je přesunuto na stůl, který je přenese buď na rozmítací pilu, nebo na jejich omítací pilu. "Je to velmi jednoduchý, efektivní a účinný způsob výroby řeziva," říká Gerry.

 

conveyorconveyor
conveyor tableconveyor table

 

Vzhledem k vysoké poptávce po jejich výrobcích se společnost Wilson Enterprises postarala o to, aby se k jejím výrobkům mohli zákazníci dostat mnoha způsoby. Nejenže prodává rozměrné řezivo místním dřevařským dílnám, ale také prodává výrobky na pero a drážku zákazníkům v místní oblasti. "Prodáváme je také online, takže máme vlastní webové stránky, prodáváme na Amazonu," řekl Gerry. "Máme tady přepravní oddělení, takže každodenní produkci posíláme lidem přímo domů."

woodplankswoodplanks

  

Zatímco vyrábějí různé druhy rozměrného řeziva a výrobků s perem a drážkou pro své větší kooperující zákazníky, jsou také schopni prodávat výrobky z neomítnutými hranami a výrobky z bílé břízy. "V současné době máme naší produkci v téměř 5 000 maloobchodních prodejnách po celé zemi," říká Gerry.

 

edgesedges

 

Společnost Wilson Enterprises se neustále rozrůstá, a proto právě rozšiřuje svou řadu rozměrného řeziva a pokračuje ve výrobě velkého množství špičkových výrobků na pero a drážku. "Zákazníkům se líbí, že mohou nakupovat řezivo přímo z pily," řekl Gerry. "Jsme nadšeni, že jak rosteme, můžeme růst spolu se společností Wood-Mizer."

 

finishedfinished

***

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!