Historie pily LT40: Postupný upgrade lože a hydrauliky

Autor: Marcin Kozłowski, PR Specialist

The LT40 Sawmill History: Bed and Hydraulics Upgrades

Skutečné a vyhovující řezání kmene závisí na solidní konstrukci pily, která se skládá ze silné a přesné řezné hlavy se správně zvoleným pilovým pásem a ze spolehlivého lože pily. Účinný hydraulický systém umožňuje operátorovi rychle zakládat, pootáčet, vyrovnávat a upínat kmen při zachování bezpečnosti a ergonomie práce. Navíc, pila v mobilní verzi dovoluje řezat kmen přímo na místě, kde to zákazník potřebuje.

Nicméně, za starých časů těžkých a stabilních rámových strojů, museli lidé přivézt kmeny k pile a nakonec odvézt materiál zpátky domů. Jen s nástupem lehké a kompaktní mobilní pily Wood-Mizer LT40 se mohla přeměna kmenů na prkna a hranoly uskutečnit na libovolném vybraném místě, třeba v lese, na soukromém pozemku nebo na staveništi zákazníka. Bylo to možné s novátorskou konstrukcí mobilní pily postavené dvěma geniálními inženýry z Indianapolis v USA – Donem Laskowski a Danem Tekulve. Ta tvůrčí myšlenka byla založena na konzolové řezné hlavě se silným ale tenkým pilovým pásem na dvou kolech umístěné na dlouhém loži z jednoduchého nosníku.  

 

 

Upgrady lože pily LT40

První rám pily LT40 vypadal poněkud křehce a sestával ze šesti příčných sekcí, čtyř nepohyblivých a dvou sklopných. V roce 1996 byly stále sklopné sekce, ale Wood-Mizer zesílil rám dalším podepřením a nahradil ocelový profil 50x50 mm profilem 100x100 mm. Rám pily se během let příliš neměnil, protože byl vždy vyroben z kvalitní oceli (se stěnami tlustými 4-6 mm) a byla používána ta nejlépe známá výrobní technologie.

 

 

V roce 1998 prošla pila LT40 tak zvaným procesem "metrifikace", to mělo za následek konverzi rozměrů  z anglosaských jednotek na metrické jednotky. Navíc Wood-Mizer upgradoval pilu LT40 unifikovaným střídavým napájecím systémem a přidal účinné hydraulické čerpadlo a nové funkce hydrauliky jako další upínání, podávací válečky nebo ramena zakládání kmene.

V roce 2012 zavedl výrobní provoz v Polsku moderní zařízení pro svařování rámu pily, což podstatně zvýšilo efektivnost a přesnost výrobního procesu.

 

 

Centrální upínání, boční opěry a vyrovnávání

U prvních pil LT40, které dorazily do Evropy mohl být zakládací mechanizmus buď hydraulický nebo manuální.

Centrální upínání a boční opěry jsou nezbytné prvky lože pily, použité pro zajištění a stabilizování kmene během řezání. Během let Wood-Mizer zlepšil tvar boční opěry kvůli novým evropským bezpečnostním předpisům. U mobilních pil byl také upraven systém aktivující boční opěry.

 

 

Před rokem 1996 používané centrální upínání pracovalo na jednoduchém unášeči pohyblivém jen vodorovně a bylo vybaveno charakteristickou přítlačnou destičkou ovládanou ručně. Byla zvedána v případě většího kmene a snižována pro menší kmen. Od roku 1996 bylo centrální upínání osazeno na 2 palcovou ocelovou tyč a pohybuje se vodorovně i svisle, umožňuje operátorovi pohodlně nastavit výšku i polohu upnutí. V současnosti má centrální upínání dvojitou tyč zajišťující větší stabilitu při řezání.

První pily LT40 v Evropě byly vybaveny dvojitým ramenem hydraulického drapákového obraceče. V současnosti STANDARDNÍ hydraulická pila LT40 má obraceč kmene s hroty. SUPER hydraulická verze je naopak vybavena řetězovým obracečem kmene, ten umožňuje otáčet těžké kmeny oběma směry. Obraceč kmene a systém vyrovnání kmene jsou nezbytné pro řádné polohování kmene na loži pily.

"Od počátku devadesátých let byl vyrovnávací systém aktivován hydraulicky a uvolňován mechaniky odblokováním ventilu. V roce 1996 první vyrovnávací válečky umožnily připravit kmen pro snadnější řezání. Dva válečky instalované na obou koncích lože umožnily operátorovi posouvat kmen manuálně podél rámu. Dnes mohou být hydraulické pily Wood-Mizer vybaveny poháněnými válečky, které pomáhají polohovat kmen na loži pily rychle a pohodlně," vysvětluje Robert Fret, specialista zákaznického servisu.

 

 

Prodloužení lože, úhlové příčky lože, stavitelné nohy a "bumper"- váleček tlumící rázy

První prodloužení lože LT40 na evropském trhu byla dlouhá 3,6 m a 7,2 m, tedy typy BX12 a BX24. V následujících letech Wood-Mizer přidal další dvě možnosti, prodloužení 1,8 m a 0,5 m. Prodloužení lože byla dlouho nabízena bez hydrauliky, což se změnilo v roce 2005 na návrh uživatelů.

Wood-Mizer upgradoval příčky lože pro držení kmene v roce 2019. Jejich tvar a funkčnost byly zlepšeny na tzv. "úhlové" příčky lože. Tyto příčky zabraňují třískám hromadit se na loži, což pomáhá zvětšit přesnost a efektivnost řezání. Toto vylepšení bylo iniciováno jedním z uživatelů pil Wood-Mizer.

První podpěry stacionárních pil přišly kolem roku 1992. Pořád tenkrát nedovolovaly žádné seřízení výšky, což způsobovalo obtíže při vyrovnání lože na nerovných podlahách. Později dostala stacionární pila LT40 stavitelné nohy s odstupňováním 6 cm.

Pila LT40 může také mít váleček tlumící rázy, který omezí působení dřeva padajícího z výšky. Tento váleček je častým příslušenstvím velkých pil Wood-Mizer, např. LT70, WB2000, WM3000, a WM3500. Myšlenka válečku tlumícího rázy přišla od jednoho z uživatelů pil Wood-Mizer.

 

 

Možnosti hydrauliky

První pily LT40 v Evropě počátkem devadesátých let měly základní hydraulické funkce včetně zakládání kmene, obraceč s bočními opěrami, centrální upínání a vyrovnávání. I když mechanizmus byl poháněn stejnosměrným čerpadlem propojeným s baterií, systém pracoval dobře, ale kriticky závisel na výkonnosti baterie – méně účinná baterie také znamenala méně účinnou hydrauliku. V roce 1996 Wood-Mizer upgradoval hydrauliku LT40 na SUPER verzi se dvěma stejnosměrnými čerpadly.

 

 

V roce 1998 uvedl Wood-Mizer variantu unifikovaného střídavého napájení hydrauliky LT40. Dnes mohou zákazníci své pily nakonfigurovat přidáním jen nezbytných hydraulických funkcí.

"Jedna z nejzajímavějších věcí lože pily LT40 je upínání s přítlakem dolů pohybující se vodorovně i svisle. S touto funkcí je kmen bezpečně přitlačován k loži, což umožňuje ještě vyšší přesnost řezání," říká Robert Fret.

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!