Historie pily LT40: Postupné zdokonalování pilových pásů a systému vedení pásu

The LT40 Sawmill History: Blades and Blade Guide System Upgrades

 

Pilařský průmysl v Polsku byl na konci osmdesátých let považován za zastaralý a neefektivní, spoléhající hlavně na těžké rámové pily. Ty používaly pro pořezání kmenů tlusté a široké pásy, které představovaly pro produkci dřeva značné omezení. Zásadní změna přišla na začátku devadesátých let spolu s uvedením pil Wood-Mizer LT40, které umožnily běžným uživatelům proměňovat kmeny na řezivo snadno, efektivně a mobilním způsobem. Revoluční nebyl jen stroj, ale také tenký a úzký pilový pás navržený pro zvýšení efektivnosti řezání při současném zmenšení odpadu. Dnes je Wood-Mizer globálně renomovaný výrobce mobilních pil a pilových pásů poskytující desítkám tisíců dřevařských podniků řešení k řezání jakéhokoli druhu dřeva v libovolné klimatické zóně na zeměkouli.

 

 

Inovativní úzké pilové pásy Wood-Mizer

Spolu s první pilou Wood-Mizer LT40 v Polsku na počátku devadesátých let, senzaci v pilařském průmyslu způsobily i pilové pásy, když se vzala v úvahu jejich zvýšená trvanlivost, efektivnost a přesnost řezání. Pilové pásy Wood-Mizer byly vyrobeny z tenké a úzké ocelové pásky a byly nabízeny jen v jednom profilu – podobném současnému profilu 10/30, pásy byly vyrobeny s dnem zubové drážky rovnoběžným se zadní hranou a s relativně krátkými zuby. Jejich účinnost překonávala konvenční tlusté pilové pásy na tehdy populárních rámových pilách. „Jakmile jsme začali provozovat pilařství přímo u zákazníků, sešli se všichni sousedé, aby viděli, jak nová pila LT40 zvládne masivní kmen dubu,” vzpomíná Dariusz Kujawa, manažer oddělení Zákaznického servisu s dlouholetou praxí. „Lidé nevěřili, že lože pily bude moci snést hmotnost kmene o průměru 90 cm a že tenký pilový pás jej přeřízne po celé délce rychle a přesně.”

 

 

Pila LT40 vybavená úzkými pilovými pásy umožňuje operátorovi vyrábět mnohem více řeziva než zákazníci očekávali. Na starých rámových pilách byla přeměna kmenů na dřevo daleko od přesnosti nebo efektivnosti – „sunuli jste kmen do stroje a byli jste rádi, když jste z něj dostali nějaké řezivo a zbytek byl odpad.” Pilové pásy Wood-Mizer zajistily, aby pilaři řezali s přesností a přitom šetřili materiál. Operátor mohl zhodnotit kvalitu řeziva po prvním řezu, obrátit kmen na druhou stranu a seříznout další kus. Operátor mohl okamžitě zkontrolovat kvalitu dřeva a hned se dobře rozhodnout o využití daného kmene tím nejlepším způsobem. Navíc, pila Wood-Mizer LT40 s úzkým pilovým pásem spotřebovává méně benzínu nebo elektrické energie, to šetří majiteli peníze a minimalizuje znečistění životního prostředí.

Každý nový vlastník pily přebírající svou LT40 z továrny také dostal veškeré nezbytné zařízení pro údržbu pilového pásu a dvoudenní školení, jak pilu obsluhovat a jak ostřit pás a nastavovat jeho zuby. Tenkrát pilové pásy vyžadovaly, aby měl uživatel dobré znalosti a zkušenosti, aby byl schopen efektivně řezat různé druhy dřeva. V nabídce byl jen jeden profil pilových pásů, takže operátor se musel naučit jak tvarovat zubovou drážku a správně zuby nastavit, podle konkrétního druhu dřeva.

 

 

Dnes mají operátoři pily přístup k CBN technologii, která zahrnuje brusné kotouče navržené k ostření právě jednoho profilu zubů. Použitím konkrétního CBN kotouče, který odpovídá profilu pásu, může operátor naostřit pás rychle a vyhnout se případným chybám. Dříve musel operátor nejprve vytvarovat konvenční brusný kotouč, aby odpovídal profilu pilového pásu. „Když chtěl řezat topol, musel pás správně naostřit; musel udělat hlubší zubovou drážku a vyšší zub. Musel přizpůsobit tvar konvenčního brusného kotouče speciálním orovnávacím nástrojem. Pro dub byl postup naprosto odlišný, takže pás se musel ostřit s mělkou drážkou a kratším zubem,” vysvětluje Robert Fret, zkušený pracovník Zákaznického servisu. „Ostření pilového pásu bylo tenkrát umění.”

 

 

V následujících letech jako odezva na požadavky trhu a rostoucí informovanost pilařů, byly do nabídky přidávány další a další profily pilových pásů. Byly to profily pro řezání specifického tvrdého dřeva, měkkého dřeva, exotických dřev, dřeva zmrzlého atd. Patřil tam i oblíbený profil 10/30 (uvedený v roce 1996), charakteristický svojí bezednou drážkou a vyšším zubem. V roce 2000 bylo zařízení pro údržbu pilového pásu rozšířena o brusné kotouče CBN pro rychlé a efektivní přeostření pásů.

Začátky výroby originálních pilových pásů Wood-Mizer v továrně v Koło sahají do devadesátých let, kdy byl ocelový pás z USA ražen, svařován a nabroušen do hotového stavu. V současnosti Wood-Mizer zásobuje pilařský průmysl širokou škálou pilových pásů vyrobených ze super evropské oceli s použitím nejmodernějšího zařízení. Originální pilové pásy Wood-Mizer se dodávají zákazníkům poté co projdou v průběhu výroby bezmála stovkou různých kontrol kvality.

 

 

Vysoce účinný mechanizmus vedení pilového pásu

Řezná hlava moderní pily LT40 si ponechala většinu z původních řešení, např. jednoduchý dvousloupcový svislý nosník, charakteristický zaoblený kryt pilového pásu a systém vedení pásu. „Tento systém prošel během let několika menšími zdokonaleními, takže je skoro stejný jako u první pily LT40,” vysvětluje Dariusz Kujawa. Nicméně, jistý upgrade musel být proveden na systému vedení pilového pásu kvůli změnám bezpečnostních předpisů či pro lepší ergonomiku práce.

Systém vedení pilového pásu je mechanizmus, který sestává z ramena vedení pásu, vodicích kladek a systému napínání a čistění pásu. Volitelně může být osazen odkorňovač (neboli předřez) pro prodloužení životnosti pilového pásu. Systém vedení pásu odpovídá za stabilitu pilového pásu při řezání kmenem.

 

 

První pily LT40, které přišly do Polska z USA, byly konstruovány s kratším ramenem vedení pásu, které muselo být v následujících letech upraveno kvůli požadavkům evropské certifikace. Ale podstata konstrukce a způsoby seřizování zůstaly po řadu let nezměněny. V současnosti jsou pily LT40 vybaveny elektricky ovládaným ramenem vedení pásu (12V ss), namontovaným na čtyřech kladkách (dvě horní a dvě dolní). S pohodlnou obsluhou z centrálního panelu může operátor pečlivě kontrolovat nakolik je rameno vysunuto a seřizovat je podle šířky řezaného materiálu.

Starý mechanizmus napínání pilového pásu spoléhal na pružiny a šrouby, systém byl v roce 1991 změněn na hydraulický. Mechanizmus hydraulického napínání pilového pásu je v této podobě stále používán; ale odlišný manometr používá barevnou stupnici informující operátora o hodnotách napnutí pásu. Stojí za to říci, že řádně napnutý pilový pás ovlivňuje kvalitu vyráběného materiálu a životnost pásu. Správné hodnoty napnutí pásu jsou uvedeny na štítku umístěném přímo vedle manometru nebo v příručce uživatele pily LT40.

 

 

Čistící mechanizmus byl u prvních pil LT40 jednoduchý a využíval gravitaci. Z nádoby namontované na vrchu sloupu proudila voda dolů na pilový pás. „Za starých časů hrál roli ventilu jednoduchý mechanismus přehýbající hadici a zabraňující proudění vody, když byl vypnut posuv hlavy. Bylo to chytré řešení,” vzpomíná Dariusz Kujawa. Dnes může být pila LT40 vybavena buď standardním elektroventilem čistícího mechanismu pilového pásu nebo volitelným systémem LubeMizer (uvedeným kolem roku 2003). Elektrický ventil zapíná proud vody automaticky, když se zapne posuv pilového pásu, což pomáhá šetřit vodou. LubeMizer je účinný systém, který dávkuje proud vody pod tlakem tryskami umístěnými nad a pod pilovým pásem. LubeMizer může pracovat ve dvou režimech – konstantním a pulsním, čistěním a chlazením pilového pásu z jedné nebo dvou stran; obzvlášť užitečné je to při řezání tvrdého dřeva. Obecně hraje mechanizmus čistění pásu podstatnou roli při čistění a chlazení pilového pásu, snižuje tření a odstraňuje organické substance (smolu a mízu) z povrchu pilového pásu.

 

Dozvěďte se víc o mobilní pile Wood-Mizer LT40:

***

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!