Historie pily LT40: Upgrade řezné hlavy a panelu ovládání

The LT40 Sawmill History: Sawhead and Control Panel Upgrades

DNES se model pily Wood-Mizer LT40 vytvořený v roce 1982 nazývá „legendární”, protože navždy změnil způsob jakým lidé proměňují kmeny na dřevo. Umožnil každodenním uživatelům vyrábět hotová prkna a trámy rychle a efektivně, a nejdůležitější je – mobilita, umožňující zpracování dřeva přímo na místě. V osmdesátých letech také pila LT40 otevřela nový směr ve stavbě mobilních strojů pro zpracování kmenů. Jednou z hlavních konstrukčních charakteristik je řezná hlava LT40 zavěšená nad dlouhým a plochým ložem pily. I když tato vlastnost zůstává, LT40 byla v průběhu dekád modifikována a zdokonalována. Spouštěcími momenty těchto upgradů byla kombinace požadavků po zvýšení efektivnosti a ergonomie práce a řešení navrhovaná samotnými operátory pil.

 

Řezná hlava se zaoblenými stranami

První pily, které do Evropy přišly v devadesátých letech, byly modely Wood-Mizer LT30 a LT40 se stejnými řeznými hlavami, ale s ložem různé délky. Tato původní řezná hlava byla obecně používána na dalších strojích včetně pily LT25 uvedené v roce 1994. “Pila LT25 vybavena řeznou hlavou z LT40 byla obsluhována ručně bez jakýchkoli hydraulických funkcí lože. LT25 vytvořila atraktivní nabídku zákazníkům, protože plná verze LT40 byla v té době pro průměrného Poláka dost drahá,” vysvětluje Robert Fret, specialista Zákaznického servisu s dlouholetou zkušeností. “Řada uživatelů začala své podnikání s LT25 a postupně ke svým pilám přidávala více funkcí. Nakonec mohli používat upgradovanou verzi, která byla stejná jako klasická pila LT40.”

 

 

Současná řezná hlava pily LT40 ve STANDARDNÍ verzi umožňuje řezat kmeny o průměru až 90 cm. Současně její tvar zůstal nezměněn – je stále snadno rozpoznatelná podle zaoblených stran krytu. Řezná hlava je montována nad ložem na jednom dvousloupcovém stojanu a pohybuje se podél lože na skupině ložisek a ocelové vodicí tyči. Řada základních součástí a technických řešení byla ponechána bez změny, protože jak říkají odborníci – „Když něco ve stroji dobře funguje a uživatelé to přijali, neměli bychom to měnit,” vysvětluje Dariusz Kujawa, ředitel Zákaznického servisu, který svoji kariéru ve Wood-Mizer započal na počátku devadesátých let

Původně byla řezná hlava LT40 uložena na tyči pomocí sady šesti válečků posuvu – čtyř horních a dvou spodních. V roce 1996 to bylo změněno na osm válečků, zatímco dnes je tam válečků devět. “Více válečků bylo zapotřebí, když jsme začali používat větší a výkonnější motory. S více válečky klouzajícími po tyči se hmotnost řezné hlavy rozloží rovnoměrně na ploše,” vysvětluje Robert Fret.

Litinová kola pilového pásu jsou stejného průměru 483 mm, ale ložisko na nepoháněném kole bylo změněno. Dříve bylo kolo nainstalováno na dvou menších ložiskách, ale teď je na jednom dvojřadovém ložisku, což je mnohem odolnější,” říká Robert Fret.

 

 

Pro vyšší efektivnost je nyní pohon dodáván s trojitým hnacím řemenem (pro elektromotory 15 a 18.5 kW) a s dvojitým hnacím řemenem (pro motor 11 kW). “Je to spolehlivé řešení, protože kolo přenášející výkon z motoru na hřídel s pásem je plně zakryté a je umístěna v komoře oddělené od pilového pásu. Piliny nebudou pohon zanášet,” ujišťuje Robert Fret.

První jednoduchý odkorňovač (předřez) ve stejnosměrné verzi 12V byl k dispozici v roce 1997 a v následujících letech se prosadila střídavá verze. “Odkorňovač je užitečný nástroj, protože prodlužuje životnost pilového pásu. Špičky z tvrdokovu navařené na zubech pilového kotouče jsou široké 5 mm a při řádném seřízení dělá odkorňovač na kmeni řez pro vstup pilového pásu do čistého dřeva. To je řešení, které může prodloužit životnost pilového pásu přibližně o 30 procent,” zdůrazňuje Dariusz Kujawa.

 

 

Nový elektrický systém

Nový střídavý elektrický systém napájení uvedený v roce 1988, byl velice podstatným upgradem pily LT40. Střídavý systém poskytuje mnohem lepší ovládání pro nastavení rychlosti a stability posuvu řezné hlavy. U dřívějších strojů poháněných stejnosměrným systémem závisela rychlost posuvu hlavně na stavu baterie. Tato úprava také otevřela cestu k použití účinnějších hydraulických systémů.

„V roce 1996, spolu s novým panelem operátora, jsme aplikovali přídavné elektromagnetické vypínače pro systém posuvu k ochraně válcových spínačů. V důsledku toho jsme mohli podstatně prodloužit životnost těchto spínačů. Současně bylo zavedeno více elektrických bezpečnostních systémů pro různé funkce pily a ty jsou v provozu u většiny našich strojů dodnes,” říká Dariusz Kujawa.

 

Ergonomický a funkční panel operátora

V roce 1992, prodělala LT40 rozhodující upgrade – byl přidán nový panel operátora, do kterého byly umístěny všechny funkce pily v jedné skříňce ovládání. Sloučení funkcí do jednotného panelu zlepšilo bezpečnost a ergonomii práce. Tato změna vytvořila také prostor pro přidání několika zajímavých funkcí pily. “Nový panel ovládání LT40 se po letech stal větší a přehlednější a umožňuje nám zabudovat více volitelných zařízení. Ve skutečnosti od tohoto upgradu začal ten skutečný rozvoj panelu operátora,” zdůrazňuje Robert Fret.

 

 

V roce 1997 se objevilo první zařízení pro automatické nastavování tloušťky prkna, známé jako SimpleSet Setworks (Jednoduchá souprava Pracovního nastavení). Bylo to jednoduché elektronické zařízení založené na kodéru namontovaného přímo na řetězu pohybu nahoru/dolů. “Nebylo to ideální řešení, protože odečítání bylo nepřesné, když se řetěz zanesl nečistotou. Dnes je pila LT40 s elektromotorem k dispozici s několika různými systémy automatické tloušťky prkna na bázi PLC řadičů - AccuSet1, PLC1, Accuset2, PLC2, a SW7, SW8, SW9,” říká Dariusz Kujawa.

„Na pilách, které dorazily do Polska počátkem devadesátých let byly použity unikátní způsoby nastavování rychlosti pohybu nahoru/dolů. Místo typického střídače byla použita pro nastavení rychlosti pohybu třístupňová řemenice s různými průměry. Operátor musel pro nastavení požadované rychlosti ručně změnit polohu klínového řemenu na řemenici. Místo Pracovního nastavení pro svislý pohyb řezné hlavy, který používáme dnes, mohl operátor klikou zařadit příslušnou řemenici a ručně nastavit polohu řezné hlavy. I když to trvalo trochu déle – kolem 10-15 vteřin, byl to přesný mechanizmus,” vzpomíná Dariusz Kujawa.

“Za starých časů nepoužívala LT40 žádné Pracovní nastavení, takže noví operátoři se museli naučit jak používat dvě stupnice pro odměření tloušťky prkna. Jakmile přišlo Pracovní nastavení, ukázalo se, že nastavení tloušťky je rychlé a snadné, takže nikdo se už nechtěl vrátit ke starému způsobu,” připomíná Robert Fret.

 

 

Uživatelé pily LT40 pokračují v jejím zdokonalování

Uživatelé a majitelé pil často navrhují co by se mohlo na stroji zlepšit, řídí se pozorováním při každodenní práci s pilou nebo spoléhají na své zkušenosti s řezáním různých druhů dřeva. Třeba nápad na konstrukci pily LT40 s širší řeznou hlavou přišel od uživatelů. V roce 2020 byla uvedena nová verze pily LT40 – LT40WIDE vybavená širší řeznou hlavou schopnou řezat kmeny o průměru až 100 cm. To mnoha podnikatelům umožnilo do značné míry zvýšit jejich produktivitu. “Když dříve potřebovali pilaři pořezat kmeny široké 1 m, ocitli se v těžké situaci, protože jestliže standardní LT40 umožňovala maximální průměr 90 cm, oni se přesto pokoušeli řezat širší kmeny na vlastní riziko a používali při tom různé další nástroje jako řetězové pily a sekery. Dnes jsou tyhle problémy pryč, protože zákazníci mohou prostě koupit pilu LT40WIDE a větší kmeny pořezat. Pilaři a truhláři si uvědomují, že širší prkno vypadá líp a může se prodat za vyšší cenu. Kromě toho, větší řezný průměr také znamená více možností při podélném dělení širokého prkna podle kresby dřeva,” říká Robert Fret.

 

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje
Získejte e-mailové novinky o exkluzivních speciální nabídkách, nových produktech a pozvánkách na speciální akce!